Articles
Konferencja: Produkty regionalne a rozwój regionu karpackiego
Stowarzyszenie „Pro Carpathia” wspólnie z European Conservatives and Reformists (ECR) Party organizuje konferencję pn. „Produkty regionalne a rozwój regionu karpackiego”. Konferencja poświęcona będzie znaczeniu oraz roli produktów regionalnych i lokalnych, ich promocji oraz wsparciu samych producentów.
W spotkaniu weźmie udział Pan Tomasz Poręba, Poseł do Parlamentu Europejskiego.
Wydarzenie zostanie podzielone na dwa panele:
Panel I: Promocja produktów regionalnych i lokalnych, do udziału w którym zaproszeni zostali:
- Władysław Ortyl, Marszałek Województwa Podkarpackiego
- Witold Kozłowski, Marszałek Województwa Małopolskiego
- Jakub Chełstowski, Marszałek Województwa Śląskiego
- Halyna Lytvyn, Członkini Zarządu Zrzeszenia Samorządów Euroregion Karpaty „Ukraina”
- Tadeusz Królczyk, Wójt Gminy Ochotnica Dolna
- Piotr Kohut, baca, Członek Zarządu Fundacji Pasterstwo Transhumancyjne, Członek prezydium Zarządu Głównego Związku Podhalan, Oddział Górali Śląskich, Centrum Produktu Regionalnego w Koniakowie oraz Centrum Pasterskie w Koniakowie
- Ewelina Nycz, Politechnika Rzeszowska, Stowarzyszenie „Pro Carpathia”
oraz
Panel II: Systemy i narzędzia wsparcia producentów produktów regionalnych i lokalnych, do udziału w którym zaproszeni zostali:
- Zygmunt Berdychowski, Przewodniczący Rady Programowej Forum Ekonomicznego
- Leszek Richter, Regionalny koordynator marki „Górolsko Swoboda produkt regionalny”, Miejscowe Koło Polskiego Związku Kulturalno-Oświatowego w Jabłonkowie
- Andrzej Gąsienica-Makowski, Prezes Zarządu Towarzystwa Produktu Górskiego
- Jarosław Buczek, baca, wytwórca serów wołoskich, znawca rękodzieła
- dr Jacek Szklarek, prezes i założyciel polskiego Slow Foodu i jego Przewodniczący w Europie Środkowej
- Krzysztof Staszewski, Prezes Zarządu Podkarpackiego Funduszu Rozwoju
W 2022 r. Stowarzyszenie „Pro Carpathia” opracowało na zlecenie New Direction - Foundation for European Reform z siedzibą w Brukseli, raport z badania, którego celem było zidentyfikowanie tzw. najważniejszych produktów karpackich, tj. produktów regionalnych, lokalnych, wykonywanych tradycyjnymi technikami, ich wytwórców, sposobów dystrybucji oraz instrumentów wsparcia w wybranych krajach karpackich, tj. Polsce, Słowacji, Czechach i Ukrainie. Wyniki raportu są okazją do dyskusji na temat potencjału samych produktów oraz ich znaczenia dla rozwoju regionu.
Wszystkich chętnych do udziału w wydarzeniu prosimy o wypełnienie krtótkiego formularza rejestracyjnego dostępnego pod adresem: https://forms.gle/mijXv4QW5xCMkXPh7
Konferencja dofinansowana z Parlamentu Europejskiego